Mia Lundshøj tryller med vores lokale råvarer
Udsigten er fantastisk her i huset på Langegyde uden for Vester Skerninge: både Det sydfynske Øhav og Syltemade Ådal folder sig ud lige nedenfor en. Det er til at forstå, hvorfor Mia Lundshøj og hendes mand, Gorm, forlod København for at slå sig ned her i Gorms barndomshjem.
Jyden blev fynbo
Mia Lundshøj er vokset op i nærheden af Kolding, har uddannet sig i Århus og København og har altid gået med drømmen om at vende tilbage til landlige omgivelser, når hun skulle stifte familie.
I København møder hun Gorm Lundshøj og de bliver enige om, at drømmen om natur og familie skal udleves på det skønne Sydfyn, hvor Gorm er opvokset og har familie.
Lidt at se til
I 2014 fik de chancen for at overtage Gorms barndomshjem nær Ballen. Tiden herefter har stået på totalrenovation af hus og familien er også blevet udvidet med to små drenge. Sideløbende har Gorm flyttet sin private terapeutpraksis fra Nørrebro til Sydfyn og Mia har taget kokkeuddannelsen og startet sit firma ”Mias Ø” op. ”Vi har lidt at se til”, siger Mia med en umiskendelig jysk underspillethed.
Fra lærer til kok
Mia arbejdede som underviser i Svendborg, indtil for 2 år siden, hvor hun valgte at forfølge sin drøm om selvstændighed og mere hjemmetid med familien. Hun sagde sit job op og startede på kokkeskole i Svendborg, samtidig med at hun stille og roligt udviklede konceptet med ”Mias Ø”, som er et økologisk cateringfirma. ””Mias Ø” handler rigtig meget om at bevare den lokale forankring i den sydfynske muld”, fortæller Mia fra køkkenet med den smukke udsigt.
Køkkensnak
Det er tydeligt, at Mia lægger vægt på samarbejdet med de lokale producenter, og mens hun tager en tår mere af kaffen, siger hun: ”Det er vigtigt at støtte de små producenter, så vi kan bevare de mange små landhandler, mejerier, bryggerier og grøntavlere. Alle kender jo hinanden på kryds og tværs hernede på Sydfyn, man møder folk både på friskolen og i det lokale foreningsliv og erhvervsliv og vi støtter hinanden for at bevare en stærk lokal kultur.”
Papir på den gode mad
Efter Mia i november blev uddannet kok med en flot sølvmedalje fra FOOD i Svendborg, fordeler hun nu tiden mellem familien og firmaet, hvor hun laver økologisk mad til fester og selskaber på hele Sydfyn. ”Økologi er lig med kvalitet”, siger hun.
Lokalt samarbejde
Mia kan mærke at mange af hendes lokale samarbejdspartnere også er pressede, så hun udtrykker taknemmelighed over at mærke, hvor meget lokalsamfundet støtter op om de små lokale virksomheder. ”Det er i tider som disse, man for alvor mærker sammenholdet”, siger hun.
Nærvær på Sydfyn
Mia og Gorms største dreng, Bjørn, er i 2019 startet på Vester Skerninge Friskole, hvor også lillebror Birk skal starte til næste år, og på spørgsmålet om, hvad det bedste har været ved at flytte til Sydfyn, svarer Mia: ”Nærværet og tilstedeværelsen er helt fantastisk i forhold til den travle hverdag i storbyen. Det er et helt andet liv, og jeg kan ikke forestille mig noget bedre, at give mine børn, end at vokse op her på det vidunderlige Sydfyn.”
Et godt liv
Det har været livsomvæltende for Mia og Gorm at flytte landsdel og renovere hus, samtidig med at få små børn og drive to selvstændige virksomheder. ”Det har ikke kun været fryd og gammen, men det er det hele værd”, afslutter Mia fra køkkenet med den smukke udsigt.