Fredag d. 20. var der inviteret til åbent hus på det tidligere Aakilde mejeri. De færreste har vel efterhånden en erindring om, at der i små 100 år lå et mejeri i svinget på Åkildevej. Som så mange andre mejerier har de drejet mælkehanen om og indstillet produktionen af ost, smør og kærnemælk. Men der er kommet nye folk i huset og også i mejeriets gamle bygninger tager nye aktiviteter form.
8 unge mennesker er flyttet ind med planer om at skabe nye fællesskaber omkring mejeriet. I alderen 28-35 har de siden 2020 boet i huset og samtidig startet en renovering og nyskabelse af de 2000 m2. ”Vi var ret spændte på, hvor mange, der ville dukke op og hvordan stemningen ville være,” fortæller Julie. ”Men det var en helt overvældende opbakning – mange børn og voksne mødte frem i løbet af weekenden for at tage vores initiativ i øjesyn.”
Som de øvrige kommer hun fra København, ja det vil sige, her har de boet i nogle år og studeret eller arbejdet på forskellige projekter. Oprindeligt er de fra vidt forskellige dele af landet: Julie, der er tømrer og hendes 3 år ældre bror Andreas, filosof er fra Bjergsted på Vestsjælland, fra Kalundborg i nærheden kommer Henrik, der i øjeblikket opholder sig i Ungarn for at spille med i en ny film, er skuespiller, det samme er Sofie, der stammer fra Brønshøj – hun har en 2 år gammel datter, Laila Liv sammen med Jonas, der er vvs-uddannet. Han kommer også oprindeligt fra Brønshøj. Mads er tømrerlærling og kommer fra Tølløse og den senest tilkommende til bofællesskabet. Endelig bor Mathias og Kathrine også i huset. Begge har afsluttet en bachelor, Mattias i litteratur. Han er fra Brande i Jylland og har udover at læse arbejdet en del i restaurationsbranchen, mens Katrine har italiensk på skemaet og er den eneste lokale, fra Svendborg.
Og hvad vil de så med et nedlagt mejeri? – ja det har de faktisk gjort sig tanker om siden 2017, hvor ideen om at skabe et fællesskab opstod og de kiggede efter velegnede faciliteter. I et projektforslag, som de har udarbejdet og døbt AakildeVærkstedsfællesskab beskriver de tanken om, både at bevare den gamle bygning og skabe nyt indhold i den. De vil gerne fastholde den historiske betydning de mange andelsmejerier har haft for mange lokalsamfund rundt i landet. Men det må ikke blot blive en tom skal, så derfor skal indholdet i bygningen også appellere til samskabelse, skabe samhørighed og give en tæt relation mellem arbejde og socialt fællesskab. Endelig må aktiviteterne gerne inkludere borgere, der måske ikke lige passer ind i den traditionelle arbejdspladstankegang.
Er det så ikke blot tomme ord og højtflyvende visioner. Nej det er det faktisk ikke. Julie har haft sit daglige arbejde hos Logik & co. i København. En kooperativ virksomhed, der bl.a. beskæftiger sig med bæredygtige byggerier. Virksomheden blev for nogle år siden portrætteret i en udsendelse hos DR, da den varetager en række opgaver, der rækker ud over det almindelige arbejdsmarked. Bl.a. får mange unge, der ikke rigtig er kommet i gang i livet fodfæste hos Logik & co. Mellem 50-70 medarbejdere har ligeledes en klar filosofi om at arbejde og det øvrige live skal harmonere bedre, så det bliver mere end en indtjeningsbase. Af samme grund er virksomheden meget opmærksom på, at overskuddet fra virksomheden bruges til almennyttige formål. Der er altså mere tale om en livsform, som i stigende grad vinder indpas blandt unge.
På næste medarbejdermøde er tanken, at fraktionen fra Sydfyn vil foreslå, at der oprettes en egentlig afdeling af Logik & co. i vores lokalområde – udover Julie er to andre medarbejdere flyttet hertil. Johanne bor i V. Skerninge og det gør Christian også – nede for enden af Lindekildevej. Og det er meget tænkeligt, at flere følger efter. Logik & co. skal ikke nødvendigvis etableres på mejeriet, men kollegaer fra firmaet har givet en hjælpende hånd med den første make-over af bygningskomplekset.
De mange besøgende i weekenden kunne let genkende de gamle ostekar og -hylder, der fortsat dominerer den nederste etage, men på førstesalen er der god gang i at etablere flere bomuligheder. ”Vi bliver nok nødt til at være flere, hvis vi skal realisere planerne,” siger Julie, så de op til 5 værelser, der kan være udover en lejlighed skulle gerne kunne rumme flere hænder til projektet. Den forreste del, hvor mælkejungerne tidligere kom ind er i øjeblikket delvis spærret af, da der er filmoptagelser. Instruktøren Christian Lollike har sammen med sit hold i 3-ugers periode været i gang med optagelser til spillefilmen ”Kagefabrikken” – en aktivitet som holdet gerne vil have flere af. Men de vil ligeledes gerne give plads til scenekunst og kreativ leg og læring i den del af bygningen. Bagud må der gerne blive arbejdsrum til lokale håndværkere, lokale kunstnere eller værkstedsfællesskaber, der har brug en arbejdsplads i kortere eller længere tid.
Meget af idegrundlaget er beskrevet i deres oprindelige plan, men den er også dynamisk og vil afhænge at, hvad lokale folk byder ind med af behov og ønsker. ”At dømme efter besøgene den første weekend, er der stor interesse og positiv velvilje,” konstaterer Julie. ”Vi var megaglade for de mange mennesker og den gode stemning, der var omkring dagene.”
Det bliver interessant at følge udviklingen på mejeriet – balancen mellem plads til aktiv indsats i projekterne og ombygning/vedligeholdelse, mellem det at tjene sit udkomme og få overskud til at organisere, er en svær størrelse, men det er vældig livsbekræftende at møde unge mennesker, der kaster sig ud i et projekt, som ikke altid bliver mødt med forståelse fra de finansielle institutioner, der skal skabe økonomi i et sådant forløb. Inden så længe bliver lokalsamfundet nok igen inviteret indenfor, og jeg kan kun opfordre jer til at møde op. Her er hus- og hjerterum og en stemning af arbejdsomhed og passion.
Det var måske ikke helt tilfældigt, at det var den 26 m høje skorsten, der fik den første renovering. Vi må håbe, at de unge fortsat flyver og bevarer gnisten i det videre forløb, så har lokalområdet fået endnu et aktiv til de mange fællesskaber.